Historiek

“Hoe één droom een hele beweging op gang bracht”

Interview met Kristel Vandenbempt, initiatiefneemster van het verkeerspark.

Hoe verliep je jeugd?

KV Ik ben geboren op 18 juli 1972 te Leuven en ging naar de lagere Sint-Annaschool te Duisburg, deelgemeente van het mooie Tervuren. In het secundair onderwijs koos ik de richting Grieks- Wiskunde, want zowel de Griekse filosofie als het wiskundig denken boeide me.

 

In mijn jeugd speelde ik tennis, voetbal, jawel als meisje! en basket. Sport is voor mij een intens beleven, waar je veel bij leert en is voor mij belangrijk om me te ontspannen. Het geeft me energie ook om door te gaan voor mijn project.

Wielrenner Jasper Stuyven en initiatiefnemer Kristel Vandenbempt

En dan kwam je voorliefde voor de fiets

KV Mijn vader wou wielrenner worden, en ik wou dat ook maar mocht dat natuurlijk niet.

En dus begon ik andere sporten. Maar de fiets bleef in mijn hoofd spelen en waarom geen verzorger worden voor de ‘coureurs’? Zo kwam ik dus bij de kinesitherapie terecht.

Ik woonde niet zo ver van Leuven en ging met de bus dagelijks op en af. Van het studentenleven heb ik niet veel meegemaakt. Voor mijn specialisatie van sportkinesitherapie ging ik wel op kot.

Mijn verhandeling ging, uiteraard, over het wielrennen, meer bepaald over het ontstaan van letsels ten gevolge van een onevenwichtige houding op de fiets bij Dr.Stevens. En ik wou naar de ronde van Frankrijk!

Zo kwam ik bij Mapei en daarna bij Vlaanderen 2002 terecht als verzorgster. Maar dat viel helemaal tegen omdat ik op een echte mannenwereld botste.

Intussen bekwaamde ik mij in sportkwissen en dat werd stillaan een obsessie: ik had regelmatig de eerste prijs en heb ondertussen al 23 fietsen gewonnen. Enkele sportjournalisten, zoals Marc Uytterhoeven, Mark Vanlombeek, Renaat Schotte en Bart Raes hadden mij opgemerkt en kwamen op kot vragen of ik een fichebak wou aanmaken, van elke wielrenner individueel voor de wielerverslaggeving op Tv ( Filmnet en canal plus). Maandelijks vulde ik de gegeven aan, zo een drie jaar lang. Dat was de tijd van voor het internet.

Van de Sportkinesitherapie naar het buitengewoon onderwijs

KV Ik kon als kinesitherapeut terecht in het buitengewoon onderwijs, Woudlucht in Heverlee, vervolmaakte me met  de leer van de spierkettingen van Busquet, relaxatie en mindfulness. Daarnaast run ik ook nog een zelfstandige praktijk, waarbij ik me vooral richt op sportmensen, ook wielrenners(!) en benader ik de patiënt vanuit een holistisch standpunt.

Binnen de school begon ik in 2006 met een ‘werkgroep speelplaats’.

De bedoeling was op de ruime gronden van de school een multifunctioneel sportterrein aan te leggen. Eerst werd er een volleybalnet geplaatst, een voetbaltelterrein geschilderd, later twee basketbalterreinen en tenslotte in 2017 een rubberlaag voor de demping. Kostprijs €120.000 .

 

Simultaan werd er ook voor €90.000 materiaal aangekocht voor de verfraaiing van de verschillende speelplaatsen.

Het verkeerspark

KV In 2012 ontstond de idee om een verkeerspark te maken. Samen met de Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde, die zelf lespakketten maakt voor alle lagere scholen in België, werd een uitgebreid plan gemaakt voor dit verkeerspark. Er was reeds een verkeerspark in Kessel-lo, maar druk bezet en niet volledig afgestemd op de nieuwe eindtoetsen. Wij wilden een ruimer aanbod bieden: naast fietswegen metverkeersborden en obstakels voorzien wij ook eilandjes binnen die fietswegen waar motorische  vaardigheden en evenwicht worden geoefend. Motorische vaardigheden die onderdeel uitmaken van de fietsexamens op de lagere scholen ( bronzen, zilveren brevet) De combinatie van de fietsvaardigheden samen met de motorische skills op de eilandjes maakt dat dit  een primeur is in België en zelfs in Europa. Het is mogelijk om hier gebruik van te maken met kinderen vanaf de derde kleuterklas, met loopfietsen,  tot het zesde leerjaar. De plannen zijn ook klaar om naast het park een BMX terrein aan te leggen. Er is een verkeersgebouw met 1 leslokaal voor theorie. Het project staat open voor alle scholen van Vlaams-Brabant. Het kan na de schooluren ook gereserveerd worden door particulieren en verenigingen via een online reservatiesysteem.

“Wij wilden een ruimer aanbod bieden”

Ik begon met een spaghetti-avond, een fuif, een sponsorloop, ontbijtmanden, steun van plaatselijke handelaars en alweer kwam ik bij een wielrennen terecht: Jasper Stuyven uit Leuven. Hij is peter van het project en wou er een carrièreplan van maken: zo organiseren we de Woudlucht Go Classic, een halloweenwandeling  en 4 fietstochten van 40, 70, 9à en  pelotontocht van 120 km.

En we verkopen kalenders van de Dijlevallei, met prachtige foto’s van Koen De Langhe, die de hoogste prijs in de fotografiewereld een paar jaar geleden met een foto van het Hallerbos heeft mogen in ontvangst nemen te Montpeiller.

Elke woensdag en in het weekend ben ik bezig met de 4000 kalenders te verkopen en dat lukt zeer goed mede door de steun van vele handelaars die deze kalenders ook verkopen en van vele kinderen die mee helpen rondgaan bij de plaatselijke bevolking. Van Tielt-Winge tot Zaventem, en van Mechelen tot Hoeilaart gaan we rond.

Heeft je opleiding iets bijgebracht met het project?

KV Ik zou de student nog altijd aanraden om te kiezen voor Sportkot: je krijgt een zeer brede basis en specialisatie en er is de nodige aangename sfeer. Je leert wat het betekent om door te zetten en dat zit blijkbaar ook in mij als ‘verkoper’. Ik speel nu nog altijd basketbal in  1e provinciale, squash, fiets en op vakantie wandel ik in de bergen. Ik hoop mijn droom te realiseren door er hard voor te werken en als dat gerealiseerd is dan zien we wel verder….

Prosperdreef 3

3001 Leuven

016 38 06 66 (enkel in geval van nood)

Contact

Stel jouw vraag via het formulier hieronder.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.