Het verkeerspark in de pers

Bekijk de reportage op Rob tv: https://www.robtv.be/nieuws/verkeers-en-fietspark-op-campus-woudlucht-in-heverlee-is-klaar-146340

Leuvense leerlingen leren veilig fietsen in Verkeerspark Heverlee

Het Verkeerspark Heverlee aan basisschool GO! Campus Woudlucht is helemaal klaar. Leerlingen van Campus Woudlucht en andere Leuvense scholen kunnen er hun fietsvaardigheden en verkeerskennis oefenen en bijschaven. Stad Leuven ondersteunde het project met 520.000 euro en wil zo de verkeersveiligheid voor kinderen verbeteren.

“Kinderen leren om veilig te fietsen, dat vinden we belangrijk. Zeker in een fietsstad als Leuven”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Op school leren ze over de verkeersregels. Met het nieuwe verkeerspark in Heverlee, dat mede tot stand kwam dankzij de expertise van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), kunnen ze nu vooral leren door te doen. Het is heel fijn dat ze met de school naar hier kunnen komen en op een veilige manier leren fietsen, de verkeersborden lezen en gevaarlijke situaties inschatten. Zo beheersen ze hun fiets al goed en hebben ze inzicht in het verkeer voordat ze zich op de weg begeven. Dat stelt me gerust, als schepen en als ouder.”

Ook schepen van sport Johan Geleyns is enthousiast over het verkeerspark. “We willen iedereen zoveel mogelijk stimuleren om te bewegen. Het aanleren van fietsvaardigheden aan jonge kinderen kan daar alleen maar bij helpen. We hopen dat zij nog meer de fiets zullen gebruiken om naar school, de sportclub en hun andere hobby’s te gaan. Wie weet krijgen ze de smaak zelfs volledig te pakken en zit er wel een nieuwe Jasper Stuyven, de peter van het verkeerspark, tussen de leerlingen”, lacht schepen van sport Johan Geleyns.

Financiële steun van de stad
“Zo’n vijf jaar geleden, in oktober 2017, ben ik gestart met het project”, zegt initiatiefneemster Kristel Vandenbempt. “Sinds ik vier jaar was, is fietsen de rode draad in mijn leven. Ik ben gebeten door fietsen en de wielersport. Als student aan de Leuvense universiteit wijdde ik er mijn thesis zelfs aan. Nadien is dan het idee van het verkeerspark beginnen groeien en ben ik op zoek gegaan naar oplossingen om dat doel te bereiken.”

“Naast 520.000 euro financiële steun van de stad Leuven en andere schenkingen hebben we op vijf jaar tijd zelf nog eens 300.000 euro ingezameld. In de zomer van 2021 zijn de bouwwerken van start kunnen gaan. We zijn dan ook blij dat het park nu helemaal klaar is voor gebruik.”

Lespakketten op maat
Op het einde van vorig schooljaar konden scholen uit regio Vlaams-Brabant al deelnemen aan kennismakingslessen. Sinds september zijn de ‘echte’ lesmomenten gestart. “De lessen worden stapsgewijs en doelgroepgericht aangeboden, afhankelijk van de leeftijd. ​ Er is ook ​ een spannende quiz waarin dieper wordt ingegaan op de verkeersregels voor fietsers en voetgangers”, legt Kristel Vandenbempt uit. ​

“Daarnaast komen ook andere organisaties buiten de schooluren langs om les te geven. Zo organiseerde Sporty Leuven in de herfstvakantie hun eerste fietskamp aan de allerkleinsten. En in de nabije toekomst plannen we ook de organisatie van verjaardagsfeestjes in het weekend door onze vrijwilligers. Het concept is in volle ontwikkeling en we zouden hier graag mee van start gaan vanaf 1 januari 2023”, besluit Vandenbempt.

Praktisch
Het Verkeerspark Heverlee ligt in een zeer mooie en rustige omgeving aan de rand van Heverleebos op het domein van de school GO! Campus Woudlucht (Prosperdreef 3, 3001 Leuven).

Scholen kunnen een lesmoment reserveren op www.verkeersparkheverlee.be. Daar vind je binnenkort ook meer informatie over de mogelijkheden om het Verkeerspark te gebruiken voor verjaardagsfeestje

Lees het volledige artikel op de website van Leuven: https://pers.leuven.be/leuvense-leerlingen-leren-veilig-fietsen-in-verkeerspark-heverlee