Nieuw concept verkeerspark in Heverlee

Op campus Woudlucht in Heverlee komt er tegen 2022 een multifunctioneel verkeers- en fietspark. In dit park zullen zowel de fietsvaardigheden als de verkeerskennis van de kinderen en jeugd geoefend en getest worden. Deze combinatie zorgt voor een primeur in België: voor het eerst heb je theorie en praktijk samen op 1 plek.

WAT IS UNIEK AAN HET VERKEERSPARK?

Ons verkeerspark bestaat uit wegen en kruispunten met daartussen verkeerseilanden.

Op de eilanden oefenen kinderen hun stuurvaardigheid en evenwicht. Want vooraleer ze kunnen deelnemen aan het verkeer moeten ze hun fiets de baas zijn en kunnen rekenen op automatismen. De eilanden zijn een prima voorbereiding op het bronzen en zilveren fietsbrevet. Bovendien kan er volop gevarieerd en gedifferentieerd worden.

Rond die eilanden liggen wegen en kruispunten waar we verkeersvaardigheid trainen. Dit past perfect in de voorbereiding op het Grote Fietsexamen. De kinderen leren er onder andere wat hun plaats op de weg is, hoe ze moeten afslaan en ze maken kennis met verschillende voorrangssituaties. De verkeersborden zijn verplaatsbaar, wat ook hier veel kansen biedt om te variëren en te differentiëren.

In het verkeerspark is ook een leslokaal waar de kinderen een spannende verkeersles krijgen.

VOOR WIE IS DIT?

Niet enkel de schoolgaande kinderen van Woudlucht zullen gebruiken maken van de faciliteiten van het verkeerspark. Ook andere scholen, uit de regio en ver daarbuiten, zijn welkom om de fietsvaardigheden en de verkeerskennis van hun kinderen/leden te verbeteren. Het sociale aspect van dit project is dan ook niet gering.

WAAROM IS ER NOOD AAN EEN VERKEERSPARK?

Jaarlijks vallen er nog steeds te veel slachtoffers in het verkeer. Velen onder hen zijn fietsers. Het is dus belangrijk om onze kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op fietsen in het verkeer. Dit doe je door hen de nodige kennis aan te leren over de huidige verkeersregels én door hen te laten oefenen in verscheidene (veilige) situaties. Op deze manier bouwt het kind zelfvertrouwen en ervaring op en zal hij zich makkelijker weten aan te passen aan situaties in het echte verkeer.

“Als goed doel vinden we het belangrijk om blijvend in te zetten op dit actuele maatschappelijke thema. Elk verkeersslachtoffer is er één te veel.”

KRISTEL VANDENBEMPT, VOORZITTER GOEDE DOEL WOUDLUCHT

WAAROM IN HEVERLEE?

In Woudlucht, een school voor buitengewoon onderwijs, worden al tien jaar lang initiatieven genomen om de kinderen meer en leuker te laten spelen, sporten en ontdekken. Denk maar aan de jaarlijkse Jasper Stuyven Classic of aan de kalenderverkoop waarvan de beste verkopers elk jaar gehuldigd worden op het stadhuis. Dankzij deze activiteiten zijn de speelplaatsen oa. voorzien van duurzame speelbanken en is er een multifunctioneel duurzaam sportveld aangelegd waarop de kinderen voetballen, basketballen, netballen en zoveel meer.

Initiatiefneemster van en drijvende kracht achter het goede doel Woudlucht is Kristel Vandenbempt, leerkracht kiné op Woudlucht. Samen met wielrenner Jasper Stuyven, die peter is van het goede doel, heeft ze nog een droom: het realiseren van een uniek verkeerspark. En de domeinen van Woudlucht lenen zich hier perfect toe.

Google
Kaartgegevens ©2024 Google
Kaartgegevens ©2024 Google

Prosperdreef 3

3001 Leuven

016 38 06 66 (enkel in geval van nood)

Contact

Stel jouw vraag via het formulier hieronder.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.