Historiek

“Hoe één droom een hele beweging op gang bracht”

Interview met Kristel Vandenbempt, initiatiefneemster van het verkeerspark.

Hoe verliep je jeugd?

KV Ik ben geboren op 18 juli 1972 te Leuven en ging naar de lagere Sint-Annaschool te Duisburg, deelgemeente van het mooie Tervuren. In het secundair onderwijs koos ik de richting Grieks- Wiskunde, want zowel de Griekse filosofie als het wiskundig denken boeiden me.

 

In mijn jeugd speelde ik tennis, voetbal (jawel als meisje!) en basket. Sport is voor mij een intens beleven, waar je enerzijds veel bijleert en anderzijds volledig kan ontspannen. Het geeft me bovendien energie om door te gaan voor mijn project.

Wielrenner Jasper Stuyven en initiatiefnemer Kristel Vandenbempt

En dan kwam je voorliefde voor de fiets

KV Net zoals mijn vader, wou ik graag wielrenner worden. Jammer genoeg werd dit idee niet met open armen onthaald, en dus begon ik andere sporten uit te oefenen.

Maar de fiets bleef in mijn hoofd spelen. Waarom geen verzorgster worden voor de ‘coureurs’? Zo kwam ik bij de kinesitherapie terecht.

Ik woonde niet zo ver van Leuven en ging met de bus dagelijks op en af. Van het studentenleven heb ik niet veel meegemaakt. Voor mijn specialisatie van sportkinesitherapie ging ik wel op kot.

Mijn verhandeling ging, uiteraard, over het wielrennen, meer bepaald over het ontstaan van letsels ten gevolge van een onevenwichtige houding op de fiets bij Dr.Stevens. En ik wou naar de ronde van Frankrijk!

Zo kwam ik bij Mapei en daarna bij Vlaanderen 2002 terecht als verzorgster. Maar dat viel helemaal tegen omdat ik op een echte mannenwereld botste.

Intussen bekwaamde ik mij in quizzen over sport en dat werd stilaan een gezonde obsessie. Ik behaalde regelmatig de eerste prijs en won ondertussen al 23 fietsen. Enkele sportjournalisten, zoals Marc Uytterhoeven, Mark Vanlombeek, Renaat Schotte en Bart Raes merkten mij op. Ze kwamen op kot vragen of ik een fichebak wou aanmaken, van elke wielrenner individueel voor de wielerverslaggeving op televisie ( Filmnet en Canal+). Maandelijks vulde ik de gegeven aan, zo een drie jaar lang. Dat was de tijd van voor het internet.

Van de Sportkinesitherapie naar het buitengewoon onderwijs

KV Ik kon als kinesitherapeut terecht in het buitengewoon onderwijs, Woudlucht in Heverlee. Ik vervolmaakte me met de leer van de spierkettingen van Busquet, relaxatie en mindfulness. Daarnaast run ik ook nog een zelfstandige praktijk, waarbij ik me vooral richt op sporters, ook wielrenners. In deze praktijk benader ik de patiënt vanuit een holistisch standpunt.

Binnen de school begon ik in 2006 met een ‘werkgroep speelplaats’.

De bedoeling was om op de ruime gronden van de school een multifunctioneel sportterrein aan te leggen. Allereerst plaatsten we een volleybalnet, daarna werden zowel een voetbalterrein als basketbalterrein geschilderd. Tenslotte in 2017 voegden we een rubberlaag voor de demping toe. Kostprijs?  €120.000 .

 

Simultaan werd er ook voor €90.000 materiaal aangekocht voor de verfraaiing van de verschillende speelplaatsen.

Het verkeerspark

KV In 2012 ontstond de idee om een verkeerspark te maken. Samen met de Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde, die zelf lespakketten maakt voor alle lagere scholen in België, werd een uitgebreid plan gemaakt voor dit verkeerspark. In de jaren 70 van de vorige eeuw werden er in verschillende provincies verkeersparken gebouwd. Duizenden kinderen kregen er verkeersles en reden er rond met gocarts om te tonen of ze de verkeersborden en verkeersregels kenden. Verschillende van die verkeersparken zijn nog steeds operationeel en hun aanpak is grondig geactualiseerd. En tot enkele jaren geleden gaf ook de federale politie verkeersles in gemeenten met mobiele verkeersparken. Maar verkeers- en mobiliteitseducatie is de voorbije jaren enorm geëvolueerd. Er zijn specifieke eindtermen en leerplannen in het onderwijs en scholen maken massaal gebruik van de verkeersbrevetten van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). De VSV was dan ook onze logische partner bij de ontwikkeling van het verkeerspark. Samen kwamen we tot een uniek concept: wegen en kruispunten om verkeersvaardigheid te trainen en daartussen verkeerseilandjes om stuurvaardigheid en evenwicht te oefenen. Het is mogelijk om hier gebruik van te maken met kinderen vanaf de derde kleuterklas, met loopfietsen, tot het zesde leerjaar. De plannen zijn ook klaar om naast het park een BMX terrein aan te leggen. Er is een verkeersgebouw met 1 leslokaal voor theorie. Het project staat open voor alle scholen van Vlaams-Brabant. Het kan na de schooluren ook gereserveerd worden door particulieren en verenigingen via een online reservatiesysteem.

“Wij wilden een ruimer aanbod bieden”

Ik begon met een spaghetti-avond, een fuif, een sponsorloop, ontbijtmanden, steun van plaatselijke handelaars en alweer kwam ik bij een wielrennen terecht: Jasper Stuyven uit Leuven. Hij is peter van het project en wou er een carrièreplan van maken: zo organiseren we de Woudlucht Go Classic, een halloweenwandeling en 4 fietstochten van 40, 70, 90 en pelotontocht van 120 km.

We verkopen kalenders van de Dijlevallei, met prachtige foto’s van Koen De Langhe, die enkele jaren geleden met een foto van het Hallerbos de hoogste prijs in fotografie in ontvangst mocht nemen te Montpellier.

Elke woensdag en in het weekend ben ik de weer om kalenders te verkopen. Dit lukt zeer goed, mede door de steun van vele handelaars en kinderen die helpen tijdens de verkoop. Van Tielt-Winge tot Zaventem, en van Mechelen tot Hoeilaart, onze kalenders kennen geen grenzen. Natuurlijk verdient de plaatselijke bevolking ook een bedanking voor de aankoop van de kalenders.

Heeft je opleiding iets bijgebracht met het project?

KV Ik zou de twijfelende student nog altijd aanraden om te kiezen voor Sportkot. Je krijgt een zeer brede basis en specialisatie en er is de nodige aangename sfeer. Je leert wat het betekent om door te zetten en dat zit blijkbaar ook in mij als ‘verkoper’. Ik speel nu nog altijd basketbal in 1e provinciale, squash, fiets en op vakantie wandel ik in de bergen. Ik hoop mijn droom te realiseren door er hard voor te werken en als dat gerealiseerd is dan zien we wel verder.

Prosperdreef 3

3001 Leuven

016 38 06 66 (enkel in geval van nood)

Contact

Stel jouw vraag via het formulier hieronder.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.